تأثیر ارتقاء رم DDR4 به DDR5 در بهبود عملکرد مینی پی سی های هترون

 

شرکت هترون به منظور ارائه خدمات و محصولات بهتر به مشتریان خود همواره در تلاش است تا محصولات خود (خصوصا مینی پی‌سی‌ها و تین کلاینت‌ها) را به طور بهینه‌ای ارتقاء دهد. در مقاله پیش رو به بررسی آخرین ارتقاء صورت گرفته در مینی پی‌سی‌های نسل 12 هترون خواهیم پرداخت.

 

تغییرات مینی پی‌سی‌های نسل 12

در جدول زیر می‌توانید تفاوت‌های مینی پی سی‌های سری UG و سری US را مشاهده نمایید که آخرین تغییرات این نسل از مینی کامپیوترهای هترون هستند.

ویژگی

مینی‌پی‌سی‌های نسل 12 سری USمینی‌پی‌سی‌های نسل 12 سری UG

سایز مادربورد

12*12 سانتیمتر12*17 سانتیمتر

تعداد USB

8

6

تعداد USBهای جلو

8

2

پورت LAN

21

پورت COM

1

2

رم2*DDR4

1*DDR5

 

سایز مادربورد:

در مقاله‌ای دیگر به بررسی تغییر مادربورد در این مدل از مینی‌پی‌سی‌های هترون خواهیم پرداخت.

تعداد USB:

با وجود کاهش تعداد پورت‌های USB در این مینی کامپیوتر، هنوز هم پورت‌های USB آن (6 عدد) بیشتر از تعداد معمول پورت USB در دیگر مینی‌پی‌سی‌ها و تین کلاینت‌ها (معمولا 3 یا 4 عدد) است. علاوه بر این، کاهش 2 عددی پورت‌های USB بخشی از افزایش قیمت ناشی از تغییر نسل رم را جبران می‌کند.

 

تعداد USBهای جلو:

با انتقال تعدادی از پورت‌های USB به پشت دستگاه، این امکان برای شما فراهم می‌شود تا با اتصال کابل‌ها یا دانگل‌هایی که نیازی به جابجایی روزانه ندارند به قسمت پشتی سیستم، ظاهر مینی پی سی و در نتیجه میز کارتان را مرتب‌تر نمایید.

 

پورت LAN و پورت COM:

امروزه پورت‌های LAN در حال از دست دادن کارایی خود بوده و معمولا با پورت‌های دیگر جایگزین می‌شوند؛ در حالی که پورت‌های COM به دلیل دقت بالا و خطای کمی که دارند، هنوز در بخش‌های صنعتی یا بخش‌هایی که نیاز به دقت بالا باشه استفاده زیادی دارند.

 

رم:

مشخصا مهمترین اختلاف مینی پی سی سری UG و US، تفاوت رم آنها از نظر نسلی است. برای درک بهتر این موضوع لازم است تا به طور مفصل به مقایسه رم‌های DDR4 و DDR5 بپردازیم.

در جدول زیر مهم‌ترین تفاوت‌های رم‌های نسل DDR4 و DDR5 قابل مشاهده هستند.

ویژگی

DDR4

DDR5

سرعت انتقال

1.6 – 3.2 GT/s

4.8 – 8.4 GT/s

ظرفیت

16 گیگابایت در هر ماژول

64 گیگابایت در هر ماژول

مصرف انرژی

1.2 V

1.1 V

معماری داخلی

1 کانال برای هر ماژول

2 کانال برای هر ماژول

تأخیر

16

32

سرعت کلاک

~ 3.2 GHz

~ 6.4 GHz

پهنای باند26 Gb/s

51 Gb/s

 

  • سرعت انتقال:

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های رم، سرعت انتقال داده در آن است که با واحد GT/s (گیگاترنسفر بر ثانیه) اندازه‌گیری می‌شود. همان‌طور که در جدول ذکر شده است، سرعت انتقال داده رم‌های DDR5 به طور میانگین 2.5 برابر رم‌های DDR4 می‌باشد. این افزایش سرعت، کارایی تین کلاینت شما را به مقدار قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

  • ظرفیت:

ظرفیت رم‌های DDR5 در هر ماژول (UDIMM) برابر 64 گیگابایت و چهار برابر یک ماژول رم DDR4 است. امکان بالا بردن ظرفیت رم بدون اضافه کردن ماژول جدید در مینی پی‌سی‌ها و تین کلاینت‌ها که از لحاظ اندازه و فضا محدودیت دارند اهمیت بالایی دارد. همچنین امکان قرار دادن تا 8 عدد از این ماژول‌ها در کنار هم وجود دارد که حداکثر ظرفیت رم یک سیستم را به 512 گیگابایت(!) می‌رساند.

 

 

  • مصرف انرژی:

شاید در ظاهر کاهش 0.1 ولتی در ولتاژ رم DDR5 عددی ناچیز به نظر برسد؛ اما این مورد را در کنار تراشه مدیریت انرژی که روی خود رم تعبیه شده است قرار دهید تا شاهد کاهش 20 درصدی مصرف انرژی در رم‌های DDR5 باشید. با توجه به کاربرد بسیار زیاد مینی پی سی ها و تین کلاینت ها در شرکت‌ها و مکان‌های اداری که معمولا تعداد زیادی از این سیستم‌ها را در ساعت‌ها و روزهای متمادی استفاده می‌کنند، این میزان کاهش انرژی در مجموع عدد قابل توجهی خواهد شد.

علاوه بر این، مصرف کمتر انرژی و همچنین داشتن سنسورهای حرارتی بهتر نسبت به رم‌های DDR4 باعث می‌شود تا DDR5ها گرمای کمتری تولید کنند. شاخصه‌ای که برای مینی‌پی‌سی‌ها و تین‌کلاینت‌ها که به دلیل اندازه کوچک‌شان با مشکل تهویه و گرمای زیاد دست و پنجه نرم می‌کنند، اهمیتی مضاعف پیدا می‌کند.

  • معماری داخلی:

در رم‌های DDR4 هر ماژولِ رم یک کانال ارتباطی 72 بیتی دارد. اما رم‌های DDR5 دارای دو کانال ارتباطی 40 بیتی هستند که هر کانال 8 بیت جداگانه برای ECC (Error Correction Code) دارد. این ویژگی علاوه بر بهبود قابل توجه کارایی رم و سیستم، دقت انتقال داده‌ها را نیز بالا برده و احتمال بروز خطای نشت داده را کاهش می‌دهد. خطای نشت داده خطایی است که ناشی از اندازه بسیار کوچک و نانومتری قطعات تشکیل دهنده آی‌سی‌هاست.

همچنین، رم‌های DDR5 از تکنولوژی On-die ECC بهره می‌برند که به آنها این امکان را می‌دهد تا خطاهای نشت داده احتمالی را درون خود ماژول رم و پیش از انتقال، شناسایی و تصحیح کنند. این ویژگی در تین‌کلاینت‌ها که معمولا دارای ارتباط آنلاین و لحظه‌ای هستند و داده‌های حساسی را جابجا می‌کنند حائز اهمیت است.

  • تأخیر (Latency):

تأخیر کلاک (Clock Latency) در واقع تعداد چرخه‌های مورد نیاز برای انتقال داده در هر رم است. طبیعی است که هرچه تعداد این چرخه‌های مورد نیاز کمتر باشد، داده‌ها سریع‌تر منتقل می‌شوند.

همان‌طور که در جدول مشاهده می‌نمایید تأخیر رم DDR5 حدودا دو برابر رم DDR4 می‌باشد. اما آیا این به این معنی است که رم DDR5 داده‌ها را کندتر منتقل می‌کند؟

خیر. سرعت انتقال داده صرفا به تأخیر رم بستگی ندارد، بلکه عوامل دیگری مانند سرعت کلاک و پهنای باند هم در این خصیصه نقش دارند که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازیم.

  • سرعت کلاک:

سرعت یا فرکانس کلاک در واقع تعداد چرخه‌هایی است که رم در یک ثانیه انجام می‌دهد. پس بنابراین سرعت کلاک بیشتر برابر است با سرعت انتقال بیشتر. اگر به جدول نگاه کنید می‌بینید که سرعت کلاک رم DDR5 دو برابر سرعت کلاک رم DDR4 است که این مورد به تنهایی تأخیر بیشتر رم DDR5 را جبران می‌نماید. اما تنها این مورد نیست؛ همان‌طور که در قسمت قبل اشاره شد، پهنای باند نیز در سرعت کلی انتقال داده نقش دارد.

  • پهنای باند:

اگر بخواهیم پهنای باند را به شکلی ساده توضیح دهیم، در واقع تعداد داده‌هایی است که به طور هم‌زمان منتقل می‌شوند. با این تفسیر DDR5 حدودا دو برابر داده را در یک لحظه نسبت به DDR4 منتقل می‌کند.

در واقع اگر داده‌ها را به ماشین تشبیه کنیم، این ماشین‌ها در DDR5 مسیر طولانی‌تری را می‌پیمایند، اما چون این کار را با سرعت بیشتری نیز انجام می‌دهند در نتیجه زمان رسیدنشان تقریبا با DDR4 برابر است. با این تفاوت که بزرگراه DDR5 پهن‌تر است و ماشین‌های بیشتری به طور هم‌زمان در آن حرکت می‌کنند.

لازم به ذکر است که رم‌های DDR5 پیشرفت‌ها و ویژگی‌های دیگری نیز دارند که البته کمی بیش از حد تخصصی بوده و از حوصله این مقاله خارج‌اند.

 

معایب:

انصاف حکم می‌کند که علاوه بر ذکر تمام نکات مثبت رم‌های DDR5، به معایب آنها نیز اشاره کنیم.

  • قیمت بیشتر:

طبیعی است که قطعه‌ای با این همه پیشرفت‌ها و امکانات و ویژگی‌های برتر، قیمت بالاتری نیز داشته باشد. اما مطمئن باشید که از مصرف این هزینه بیشتر راضی خواهید بود و نتیجه آن را در سرعت بالاتر و روان‌تر شدن مینی‌پی‌سی یا تین‌کلاینت خود خواهید دید. به قول آن مثل قدیمی که می‌گوید: “هرچقدر پول بدهی، همان‌قدر آش می‌خوری.”

  • سازگاری:

برای استفاده از رم‌های DDR5 لازم است که مادربورد و پردازنده (CPU) شما نیز این ماژول را پشتیبانی کنند. البته شما با خرید مینی‌پی‌سی‌های سری 12 هترون و یا تین‌کلاینت‌های آن، اصلا نیازی به نگرانی درباره این موضوع ندارید. چرا که همکاران ما در بخش محصول و تحقیق و توسعه، از سازگاری تک تک قطعات مینی پی‌سی‌ها و تین کلاینت‌ها اطمینان حاصل می‌کنند.

نتیجه‌گیری:

رم‌های DDR5 با سرعت و پهنای باند بیشتر، کارایی بسیار بهتری از رم‌های DDR4 دارند. علاوه بر آن، با مصرف بهینه انرژی گرمای کمتری نیز تولید می‌کنند. به این موارد دقت بالاتر و خطای کمتر را نیز اضافه کنید تا هر شک و شبهه‌ای در برتری این محصول برایتان از بین برود.

شرکت هترون با ارتقاء رم مینی‌پی‌سی‌ها و تین‌کلاینت‌های خود به DDR5، به دنبال ارائه محصولاتی به‌روزتر و باکیفیت‌تر به شما مخاطبان گرامی است. امید است این تلاش‌ها جلب رضایت شما عزیزان را در پی داشته باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *